En by af poesi

Nis Petersen
Boede i Laven fra 1938  - 1943

Over for sted hvor han boede, er der rejst en buste af ham. Bag på stenen er indhugget: ”Det sker vel, at sangern segner. Det hænderhan glemmer sin ed. Des klarere lyser mindet om den, der usvigelig red. Bronzehoved opstillet på Himmelbjergvej. Udført af broderen C.V. Garm. Opstillet .... Nis Petersen, forfatter, 1897-1943
 
Nis Petersen

Han blev i en alder af tre år forældreløs sammen med sine to søskende og blev opdraget af sin mormor i Herning. Her voksede de tre søskende op i et hjem præget af den missionske tro.
Han fik i 1914 en realeksamen med høje karakterer, og samme år fik han plads som elev på Løveapoteket i
Nakskov. Få måneder før han skulle til den afsluttende eksamen i København, afbrød han uddannelsen, sandsynligvis på grund af et begyndende alkoholmisbrug.
Han blev 1919 ansat på Holbæk Amts Avis som
journalist, men fyret i 1920 på grund af en længere druktur, og han fik i stedet arbejde som journalist ved et fagblad.[2]Han blev fyret 1922 og arbejdede derpå som løsarbejder, men han var ikke fysisk stærk nok til at klare det hårde arbejde. Han begyndte at vagabondere og kom 1922 på Mændenes Hjem i København.
Den hårde tilværelse tærede på hans helbred, og i 1926 opgav han livet som
vagabond   og fik et værelse hos søsteren Emma Pilegaard i Viborg, hvor han også fik fast arbejde på en skofabrik. Med hjælp fra søsteren og broderen Carl kom han til hægterne igen. Hans vagabondtilværelse gav ham inspiration til "Vagabonden med det milde åsyn" og "Natsamaritanen".
Hans første
digtsamlingNattens Pibere udkom i 1926, og i de følgende år skrev Nis Petersen sin roman Sandalmagernes gade, der foregår i det gamle Rom. Efter at han havde fuldført manuskriptettil Sandalmagernes gade, havde han ikke tålmodighed til at vente på, at den blev antaget af et forlag, og tog i sommeren 1931 ophold i Tvøroyri Færøerne. Efter romanens udgivelse i december samme år og enestående succes tog han som nybagt berømthed i januar 1932 tilbage til København.
1934 skrev han romanen Spildt mælk fra
den irske borgerkrigi 1922. Den foregår overvejende i et let genkendeligt Waterford   i det sydøstlige Irland, hvor Nis Petersen boede 1932-1933 sammen med sin kone, skuespillerinden Ellen Malberg. Ægteskabet var relativt lykkeligt, men varede kun fra 1931 til 1936.
I 1936 kom han til afvænning for sit alkoholmisbrug i Hultafors i Sverige og begyndte et mindre selvdestruktivt liv. Her skrev han novellen "Miraklet i Kósá" og digtet "Færinger-frænder", som begge er inspireret af opholdet i Tvøroyri.
1938 blev han gift med Annalise Staggemeier og flyttede til landsbyen
Laven mellem Ry og Silkeborg, hvor parret boede, til Nis Petersens døde af kræft i 1943.
På husmuren i Store Sct. Mikkelsgade nr. 10 i
Viborg er der opsat en mindetavle for Nis Petersen, som boede her fra 1926 til 1929, hvor han begyndte at skrive romanen Sandalmagernes gade.
I Laven, over for det sted hvor han boede, er der rejst en buste af ham. Bag på stenen er indhugget teksten: "Det sker vel, at sangeren segner. Det hænder, han glemmer sin ed. Des klarere lyser mindet om den, der usvigelig red."
Der er udgivet flere
cd'er med hans tekster, komponeret af H.W. Gade og indsunget af Gitte Lund, H.W Gade og Arne Elkrog.
I 2006 blev digtene "Forlad os vor skyld" og "Jeg samler på de små børns smil" optaget i
Højskolesangbogen.
 

  

 Bibliografi
 

 • Nattens pibere (1926)
 • En drift vers (1933)
 • Til en dronning
 • Stykgods (1940)
 • Stynede popler posthum(1943)
 • For tromme og kastagnet (posthum) (1953)
 • Samlede digte, 2. udgave (1966)
 • Sandalmagernes gade (1931)
 • Spildt mælk (1934)
 • Engle blæser på trompet (1937)
 • Dagtyve og andre (1941)
 • Muleposen (1942)

Digt af Nis Petersen
Hans enkle vers og lange prosadigte indeholder anger og selverkendelse, som f.eks.:
 

De skældte mig for Drukkenbolt og Sjover og Drabant og hvisked`det, som værre var - og hvert et Ord var sandt; men Kit var som en Hvirvelvind, hvem ingen Sladder fandt. Og naar jeg staar paa Himlens Vægt med et Par Pund for lidt, saa tror jeg nok en næsvis Røst uskyldigt hvisker: "Skidt - vi finder nok et andet Sted!" En saadan Tøs var Kit

 
 
 
 

 

 På billedetses fra venstre Jens Søndergaard, Kristen og Niels Bjerre, skuespiller
Ellen Malberg, maler Michael Sørensen og forfatterne Johannes Buchholtz og Nis Petersen.

- Laven.dk - Laven Borgerforening - lavenborgerforening@gmail.com - webmaster: bullpetersen@gmail.com -
Lav din egen hjemmeside med mono.net