Dynæs

Stedet er et af de mest spændende i egnens historie. De ældste nedskrevne kilder fortæller, at stedet var ejet af Kong Valdemar Atterdag, der havde en borg på stedet. Borghøjen, der tydeligt ses på billedet, er ca. 12m høj og har tidligere været befæstet; et bevis på hvor vigtig Gudenåen har været som transportvej. Den mest berømte ejer i nyere tid var Johan Skjoldborg, der boede her fra 1907 til 1914, hvor en del af hans forfatterskab blev til. Bygningen, han boede i, var betydeligt mindre end de, der ses her, men den ligger her stadig. Han holdt flere folkemøder på højen og i 1913, var der forsamlet ca. 20.000 mennesker her.
Dynæs er også kendt fra flere sagn. Den mest kendte er nok den om Dynæskongen Lave, der havde en smuk datter, Ingrella, som var forelsket i og genelsket af kongesønnen fra kongshuset i Vesterskoven. Dynæskongen var imod partiet, men en mørk aften kom Thorbjørn, som han hed, og bortførte sin elskede. Flugten blev opdaget og Kong Lave satte efter dem og nåede dem ved Nåege. Thorbjørn styrtede med sin hest ud i vandet, men hesten fik sit ene ben i stigbøjlen, så både hesten og de elskende druknede. Stedet hedder nu Kongedybet og stedet, hvor Thorbjørns hat flød i land, hedder Hattenæs. Vil man se en længere udgave af fortællingen, kan den lånes på biblioteket. Den hedder "Flugten fra Dynæs". 
Man kan ikke lægge til med båd ved Dynæs (privat), men der er adgang ad en offentlig sti til borghøjen fra Gl. Laven. Ved samme lejlighed er det en god idé at gå til Gammelkol i nærheden - en fredet borghøj. Herfra er der en flot udsigt over Julsø og egnen.
- Laven.dk - Laven Borgerforening - lavenborgerforening@gmail.com - webmaster: bullpetersen@gmail.com -
Lav din egen hjemmeside med mono.net